Sportlaan 7
2406LD
ALPHEN AAN DEN RIJN
tel. 0172-492713

Wat een ontknoping van het seizoen 2022-2023 werd het gisteren op De Bijlen. Het hele seizoen waren alle teams aan elkaar gewaagd en daardoor bleef het spannend tot de laatste wedstrijd. De opdracht voor Alphia voorafgaand aan de wedstrijd tegen Esto was duidelijk. De Alphianen moesten winnen om een veilige plek in de ranglijst te behalen. Rond 16:30 uur stond er een 3-1 stand op het scorebord en floot scheidsrechter Lindhout voor het laatst deze middag, en zo eindigde Alphia op de 6e plaats in de competitie. Hierdoor was het behoud in de 2e klasse een feit en mogen de Alphianen volgende week deelnemen aan de nacompetitie voor een plek in de 1e klasse.

Na een fantastische opkomst met vuurwerk kregen beide teams nog even voorgeschoteld dat het niet zomaar een wedstrijd was deze middag. Vanaf het beginsignaal nam Alphia direct het initiatief en drukte de bezoekers naar achteren. Als snel werd duidelijk wat het spelplan van Esto was. Met vier verdedigers en vijf middenvelder probeerde de ploeg uit Bodegraven het spel van Alphia te ontregelen. De Alphianen hadden zoals verwacht de bal en moesten zich door de muur van Esto spelen. In een van de spaarzame uitvallen van Esto ging Floris Buijnink in de fout en zag Yannick Saeijs zo de 0-1 binnenschuiven. Een domper voor de Alphianen, maar de oranjehemden lieten zich hierdoor niet uit het veld slaan. Alphia was de betere ploeg en kwam langzaam maar zeker bij het Esto doel. De paar kansje die er waren werden deze eerste helft nog door de Esto doelman gepareerd. De mooiste kans was voor Marwin Fennich, die vanaf de rechterkant naar binnen trok en zijn schot richting de kruising zag gaan. Iedereen op De Bijlen telde de goal al maar met een laatste krachtsinspanning wist de Esto doelman de bal met zijn vingertoppen over het doel te tikken. Door het veldoverwicht, maar geen doelpunt voor Alphia gingen de teams na de eerste 45 minuten met een 0-1 stand de kleedkamer in.

In de tweede helft moest het dan maar gaan gebeuren voor de Alphianen. Trainer Marcel Vondeling greep in en kwam na de rust met drie nieuwe spelers het veld in. Met Jake van Rijn, Bas Hazenbroek en Anthony Blokland werd er meer risico genomen en druk naar voren vergroot. Deze omzetting had resultaat. In de 49e minuut leverde Bryan de Bruin een schitterende voorzet af op Martijn Kok die de 1-1 tegen de touwen kopte. Alphia bleef de druk erop houden en dat resulteerde in de 54e minuut in de 2-1. Opnieuw was Bryan de Bruin die zijn direct tegenstander hor en doldraaide en vervolgens een perfecte voorzet afleverde op het hoofd van Donovan Olivieira. Alphia was los en Esto was gekraakt. Alphia kreeg diverse mogelijkheden om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar wachtte daarmee tot de 82e minuut. Na een mooie aanval over links was het uiteindelijk Nick Klerks die de bal achter de Esto doelman schoot en ze de 3-1 op het scorebord zette. Esto probeerde het hierna nog maar was niet meer bij machten om gevaarlijk te worden voor Alphia doelman Boas Vet. Hierna speelde Alphia de wedstrijd rustig uit en kon het feest nadat scheidsrechter Lindhout affloot beginnen.

Volgende week zaterdag (3 juni) speelt Alphia de eerste nacompetitiewedstrijd voor een plek in de 1e klasse tegen het Haagse HVV. De nummer 10 uit de 1e klasse B zal dan als gastheer mogen optreden. De Alphianen kunnen lekker vrijuit spelen en Marcel Vondeling heeft het geloof erin dat Alphia in deze nacompetitie best wel eens ver zouden kunnen komen. We gaan het volgende week allemaal zien.

Hieronder de interviews bij Studio Alphen met Marcel Vondeling, Dion Duurham en Donovan Olivieira na de wedstrijd Alphia - Esto