Van Hogenhoucklaan 37
2596TA
'S-GRAVENHAGE
tel. 070-3248361

Het mooie seizoen voor promovendus Alphia in de 2e klasse is in de eerste ronde van de nacompetitie voor promotie naar de 1e klasse afgelopen zaterdag ten einde gekomen. De Alphianen verloren bij het Haagse HVV (nummer 10 in de 1e klasse) na strafschoppen. In de eerste helft zat alles en stond er na 45 minuten een 2-2 tussenstand op het scorebord. Na rust en na de verlenging kwam in de stand geen verandering meer. De strafschoppen moesten uitkomst brengen, en uiteindelijk wat HVV met 6-5 de sterkste deze middag vanaf de strafschopstip. Hierdoor zullen de Alphianen volgend seizoen gewoon weer in de 2e klasse uitkomen.

Alphia begon goed aan de wedstrijd en nam brutaal het heft in handen op het Haagse kunstgras. Ralph Zeilstra gaf direct zijn visitekaartje af en was iedere keer een plaag voor de Haagse verdediging. Maar ook HVV kreeg een goede kans om de score te openen. Donovan Olivieira kon op de doellijn nog redding brengen en zo de stand op 0-0 houden. Na een klein kwartiertje was het raak voor de Alphianen. Bryan de Bruin gaf met buitenkant voet een heerlijke pass op Ralph Zeilstra, die zo de 0-1 binnenschoot. Alphia bleef op dezelfde voet doorvoetballen, maar de ervaren Haagse trainer André Wetzel had genoeg gezien en pastte zijn verdediging aan, waardoor Ralph Zeilstra aan banden gelegd moest worden. Halverwege de eerste helft kwam HVV vanuit het niets op 1-1. Dion Duurham had in de ogen van het arbitrale trio een overtreding gemaakt waardoor de bal op de stip ging. Connor Coward maakte dankbaar gebruik van dit cadeautje en liet Boas Vet kansloos vanaf de penaltystip. Tot overmaat van ramp kwamen de gastheren in de 34e minuut via Alex Burghouwt ook nog op een 2-1 voorsprong en waren de rollen in de wedstrijd opeens omgedraaid. Nog voor de rust kwam Alphia op gelijke hoogte. Een pass van Anthony Blokland over de hele bereikte Marwan Fennich. Fennich kapte zijn directe tegenstander uit en schoot de bal van buiten de 16-meter gebied in de verre hoek (2-2). Door dit doelpunt zochten beide ploegen met een 2-2 stand de kleedkamers op.

In de tweede helft konden beide teams het niveau van de eerste helft niet meer halen. Beide teams kregen ook bijna geen kansen meer. De kansen die er dan nog waren, waren op één hand te tellen. Alphia had het op een gegeven moment een beetje moeilijk met het powervoetbal van HVV. De Haagse ploeg had meer de bal, maar Alphia bleef ondanks de druk toch overeind. Ondanks dat het spel niet goed meer was, bleef het wel spannend. Martijn Kok was nog dicht bij de winnende goal, maar zag zijn inzet over het doel verdwijnen. Na 90 minuten voetballen was de stand nog altijd 2-2 en gingen beide teams zich opmaken voor de verlening van 2x15 minuten.

Tijdens de verlening leek de Haagse tegenstander iets fitter, maar Alphia bleef overeind. Ook na de 30 minuten extra tijd kwam er geen winnaar en moesten penalties de beslissing gaan brengen wie volgende week het mocht gaan opnemen tegen het Goudse Donk. Uiteindelijk was HVV met 6-5 net even de betere bij de strafschoppen en zo gaan de Hagenaars door naar de 2e ronde van de nacompetitie en is het sprookje van Alphia ten einde gekomen.

,,Deze wedstrijd was voor ons een bonus’’, zei Ralph Zeilstra die zelf met een kuitblessure gewisseld moest worden. ,,Vorige week hebben we ons pas veilig gespeeld en dan nu voor promotie tegen HVV. Wij speelde een prima wedstrijd, zeker voor rust. Je wil altijd winnen, maar het zat er, door die strafschoppenserie, net niet in.’’

Hieronder de interviews met Marcel Vondeling en Daniel Buijnink bij Studio Alphen: